Monday, 15 August 2011

HK 3016 PERNIAGAAN KECIL KATERING

RESEPI: DALCA SAYUR


Kacang dhal (rendam& rebus 1/2 masak)

BAHAN-BAHAN

1/2 kg                daging (hiris nipis & rebus sehingga lembut)
250gm                kacang dhal ( rendam & rebus 1/2 masak)
200gm                kacang panjang
2 batang              carrot
2 biji                   terung bulat
6 sudu besar       rempah kari daging ( dicampur dengan air sedikit,jadikan pes)
1/2 kotak           santan
2 biji                   bawang besar( kisar halus)
5 ulas                  bawang putih( kisar halus)
1 inci                   halia( kisar halus)
1 batang              kayu manis( rempah tumis)
2 biji                    bunga lawang(rempah tumis)
4 biji                    buah pelaga(rempah tumis)
4 biji                    bunga cengkih(rempah tumis)
secukupnya         air asam
secukupnya         garam
secukupnya         minyak

CARA-CARA
1.Di dalam periuk,panaskan minyak secukupnya. masukkan bahan kisar dan rempah tumis. tumis sehingga wangi kemudian masukkan pes rempah kari. kacau sehingga garing.
2. Masukkan santan dan daging, sekiranya santan terlalu pekat campurkan dengan air. biar mendidih. setelah mendidih masukkan carrot,kacang panjang dan terung bulat.
3. Setelah sayur lembut,masukkan kacang dhal.
4. Masukkan air asam jawa,perasakan dengan gara.


ACAR TIMUN & NENAS


BAHAN-BAHAN

2 biji              nenas ( kupas kulit& hiris nipis)
3 batang        timun ( kupas kulit& hiris nipis)
2 biji              bawang besar ( kupas kulit & hiris nipis)
3 biji              cili merah( hiris bulat)
3 biji              cili hijau ( hiris bulat)
secukupnya    cuka
secukupnya    garam
secukupnya    gula

CARA-CARA
1.Masukkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk besar
2. Gaul rata
3. Perasakan dengan cuka,garam dan gula

AYAM MASAK BERIANI



BAHAN-BAHAN

4 ekor        ayam ( bersihkan dan toskan)
2 tin            susu cair
3 paket       rempah beriani
15 biji         bawang merah ( kisar halus)
8 ulas          bawang putih ( kisar halus)
2 inci           halia (kisar halus)
8 biji           cili hijau
1 ikat          daun pudina
1 ikat          daun ketumbar
1 ikat          daun sup
1 ikat          daun bawang
1 tin            minyak sapi
3 biji           limau purut
1 tin            tomato puri
2 biji           tomato (potong wedges)
1 paket       bawang goreng
1 paket       badam
1 paket       gajus
1 paket       kismis hitam
secukupnya  garam
secukupnya   madu

CARA-CARA
1.gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.goreng separuh masak,angkat dan toskan minyak


2.di dalam kuali panaskan minyak sapi,masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga wangi.setelah itu masukkan rempah beriani,biar rempah sehingga garing
3.kemudian masukkan susu cair,tomato puri,air limau purut,madu dan buah tomato.tambahkan air secukupnya,biar sehingga mendidih.
4.masukkan daun pudina,daun ketumber,daun sup,daun bawang,bawang goreng,badam,gajus dan kismis hitam.
5 masukkan ayam dan gaul rata.perasakan dengan garam.biarkan sehingga ayam lembut dan kuah menjadi pekat.


SUP KIMCHAM



KIMCHAM

KENTANG

BAHAN-BAHAN

  • 1 tin kecil kimchi boleh juga guna sayur asin biasa
  • 2 sb gochujang kalu xjumpa ni boleh guna chilli bean sauce
  • 2 ulas bwg putih dicincang
  • setengah biji bawang bombay (ptg dadu)
  • 6-8 biji bebola daging/daging biasa pun boleh
  • 2 keping tofu jepun
  • 1 1/2 kiub pati ikan bilis
  • sedikit daun bawang n minyak utk menumis
  • Air putih 300mls

Cara-cara

  1. Tumiskan bwg putih hingga naik bau.
  2. Masukkan kimchi dan jusnya sekali. Biarkan seketika.
  3. Masukkan air putih,kiub ikan bilis,bwg bombay dan bebola daging. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan pes gochujang. Gaulkan hingga sebati. Biarkan seketika.
  5. Biar dalam sekitar 10min n letak sedikit daun bawang yg telah dipotong. siap untuk dihidangkan bersama nasi putih...(xperlu letak garam cos kimchi n kiub dah masin)

NASI MINYAK


BAHAN-BAHAN (NASI)

3 kg               beras basmathi
2 biji              bawang merah ( kisar halus)
5 ulas            bawang putih ( kisar halus)
1 inci             halia
6 helai          daun pandan ( basuh & ikat)
1/2 tin          susu cair
2 batang      kayu manis
3 biji             bunga lawang
6 biji             bunga pelaga
6 biji             bunga cengkih
secukupnya  air
secukupnya  minyak sapi
secukupnya  garam
secukupnya   kiskis hitam & kuning ( goreng)
secukupnya   bawang goreng ( untuk tabur pada nasi)

CARA-CARA

1.Basuh beras dan rendam selama 30 minit.


2.kisar halus bawang besar,bawang putih dan halia
3.di dalam periuk,panaskan minyak sapi secukupnya. masukkan bahan kisar dan rempah tumis,tumis sehingga wangi.kemudian masukkan air dan susu cair secukupnya.perasakan dengan garam,masukkan daun pandan.
4.biar sehingga mendidih.
5.toskan beras dan masukkan beras ke dalam periuk, kacau rata dan tutup periuk,biar sehingga nasi kering. kecillan api.
6. setelah nasi kering,masukkan kismis hitam yang telah digoreng.kacau sedikit.
7. akhir sekali tabur bawang goreng sebelum nasi dihidang.

BUAH-BUAHAN POTONG




BAHAN-BAHAN

10 biji      jambu batu
1 biji        tembikai
2 biji        honeydew
 serbuk asam boi
plastik bungkus
lidi

CARA-CARA
1.kupas kulit buah jambu dan rendam sekejap.kemudian potong kiub sederhana.masukkan ke dalam plastik bungkus
2.kupas kulit buah tembikai,potong kiub sederhana dan masukkan ke dalam plastik bungkus
3.kupas kulit honeydew,potong kiub sederhana dan masukkan ke dalam plastik bungkus.
4.susun di dalam dulang/tray.

No comments:

Post a Comment